Mesék kicsiknek és nagyoknak


Besterce-naszód megyei mondák feldolgozása


Lóhavas mondája
Azokban az időkben, amikor az erdélyi falvakban még tatárok fosztogattak, az emberek a hegyekbe menekültek, a vadcsapások közé, a sziklás hegyoldalak szakadékaiba, no meg a fenyőerdők sötétjébe, ahova nem követte őket az ellenség.
      Egyszer azonban mégis megtörtént az, amire a marosborgói emberek nem számítottak.     
http://www.7torony.hu/editor.php?c=38932

Benesék és az ördög

Bezsterce-Naszód megyében,  a Borgói hegyek lábánál folyik el a  Szamos, melynek két partján terül el egy ősrégi bányászfalu, melynek neve Óradna.
Egy tavaszon, amikor a hegyek lábánál már serkent a fű, s a hó már csak foltokban fehérlett a hegyek oldalán, ebbe a faluba érkezett egy szegény halász
http://www.7torony.hu/editor.php?c=38892

A kolibicai aranykotló
Ha Besztercéről a Moldvába vezető Borgói–hágó felé kirándulunk, utunk fenyőerdők közt vezet, s a táj  szépségének csodálata feledteti velünk az út nehézségeit. A Bisztricsóra csúcs és a Dalbida hegy lábánál a Beszterce folyó felduzzasztása által keletkezett mesterséges tó, és annak partján egy hegyi falucska, Kolibica tárul szemünk elé. Mesébe illő itt a környezet. Nem csoda hát, ha a vadregényes táj a világ minden tájáról vonzza a kirándulókat és ennek köszönhetően napjainkban Kolibica jelentős üdülőhellyé fejlődött az ott lakók szeme láttára.
Nem volt ez így a világ kezdetétől...
http://www.7torony.hu/editor.php?c=38862

Tatárka siklákja

Ha Beszterce városából a Beszterce folyó mentén fölfele indulunk, alig teszünk meg 29 km-t, máris a Kelemen-havasok északnyugati lábához érkezünk Borgóbesztercére. Itt, a vasútállomástól jobbra, a Tatárka folyó mentén folytatva utunkat, nemsokára az előttünk kitárulkozó hegy bal oldalában, sok más különleges alakzatú szikla társaságában megpillantjuk az erdő fölé magasló Tatárka szikla csúcsát.
E sziklának története még ma is él, ...
http://www.7torony.hu/editor.php?c=38814

Az Aranyhegy meséje
Besztercétől délre egy kerek domb magasodik a város fölé. Úgy mesélik az öregek, hogy még nem is olyan régen, éjszakánként lángnyelvek csaptak ott az égre, jelezvén, hogy ezen a helyen a föld kincseket rejteget.
         Még azt is mondják, hogy valamikor, ezen a kerek dombon egy tatár vezérnek a kastélya állott, ...

Ünő és Korongyos története
Valamikor réges-régen, Tündérországban élt egy tündérlány, aki minden tündérlány között a legszebb volt. Úgy hívták: Ünő. Mindenki csodálta páratlan szépségét, de az emberek leginkább kedves beszédéért, jóságos természetéért szerették. Ünő is szerette az embereket, és ezért, ha tehette, idejét közöttük töltötte. Segített nekik gondjaikat megoldani, bajaikat orvosolni. Jótetteivel mosolyt varázsolt arcukra.
Azt mesélik, hogy Ünő egy dermesztő hideg téli napon...

A kakashegy meséje
Erdély északkeleti sarkában, Beszterce-Naszód megyében, létezik egy szép város, melynek neve Beszterce.
Volt egyszer réges-régen - mert ha nem lett volna, én se mesélném -, volt hát egy király, aki Beszterce határában a Kakashegyre építtetett egy hatalmas várat. Ebben a várban élt maga a király feleségével és egyetlen fiával.

A kincset érő örökség
Erdély ország közepében, ott, ahol a hegyek termékeny dombokká szelídülnek, egy szélesen kitárulkozó völgy közepében találod, ha arra jársz, Székelyföld anyavárosát, melynek neve Székelyudvarhely
http://www.mesepalyazat.hu/content/kincset-ero-orokseg

A mindenki csorgója
Falu volt ez már a javából, amelynek a lakosok, Maka váráról, a Makafalva nevet adták. Név, amelyből az idők folyamán kikopott egy „a” és így lett belőle Makfalva.
http://www.mesepalyazat.hu/content/mindenki-csorgoja


Szelekótya mese a Nemeréről
Erdély délkeleti csücskében, a Kárpátok ölében találod, ha arra jársz, Székelyföldet és azon belül a Háromszéki Medencét.
http://www.mesepalyazat.hu/content/szelekotya-mese-nemererol